2022 İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu? İşsizlik Maaşı Nereden Alınır? Şartları

İşten çıkarılan ve işsizlik maaşına hak kazanan vatandaşlar, işsizlik maaşı nereden alınır sorusuna yanıt arayabilir. 2022 işsizlik parası artmış olup, gerekli şartların neler olduğunu da bu yazımızda dile getirmek istedik. Söz konusu ”issizlik maasi nereden alinir” sorusuna en net yanıtı buradan öğrenebilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Nereden Alınır?

İşsizlik maaşı işsizlik ödemesini almaya hak etmiş olan kişilerin hesaplarına aylık düzenli olarak yatırılan ücrete verilen isimdir. İşsizlik maaşını alabilmek için bir takım şartlar ve kriterlere uygun olmak gerekmektedir, bunların en başında iş yerinden kendi isteği dışında ayrılmış olması ve işverenin işçiyi haksız yere işten çıkarması gerekmektedir.

İşsiz kaldığınızda sosyal devletin yardımlarından yararlanmak isteyenler zaman kaybettirmeden işsizlik parasına başvurabilir. Bunun için öncelikle işsizlik maaşı alma şartları iyice araştırmalısınız. Zira şartlara tabi olmayanların sayısında ciddi bir artış söz konusu. Öte yandan hükumetin yeni torba yasasında işsizlik maaşı hakkında yeni mevzuatlar yayımlaması beklenmekte.

İşsizlik maaşı işçinin iş yerinde çalışma durumuna ve prim gün sayısına göre 6 ay 8 ay ve 10 ay gibi farklı zamanlarda verilebilmektedir. Yani işçi eğer iş yerinde 600 gün işsizlik sigortası ödemişse 6 ay, 900 gün işsizlik sigortası ödemişse 8 ay, 1080 gün işsizlik sigortası ödemişse de 10 ay gibi işsizlik maaşını almaya hak kazanacaktır.

2022 İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu?

İşsizlik maaşının en yüksek tutarı asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’i olabiliyor. Buna göre 2022 yılında işsizlik sigortasından en yüksek 4272 TL işsizlik parası ödenecek. Mayıs ayından itibaren en düşük işsizlik ödeneği ise 2022 yılı Ocak – nisan dönemi üzerinden hesaplanacağı için 2137 TL olacak. İşsizlik maaşı almaya hak kazanan kişiler maaşlarını her ayın 5. Gününde PTT den alabilmektedir. PTT gişelerine giderek her ay ödemelerini düzenli olarak alabilirler. İşsizlik ödemesi geçici bir ödemedir, bu yüzden işçiler bu süre zarfında maddi anlamda güçlük yaşamamak en kısa zamanda iş bulmak ve bu süreci en iyi şekilde geçirmek için işsiz kalan kişilere ödenen bir ücrettir.

İŞKUR tarafından organize edilen bu uygulama ile işçinin çalıştığı günlerde sigorta sistemine bu ücreti ödemiş olması şartı aranılan temel kriterler arasında yer alır. İŞKUR’a işçi işten ayrıldığı zaman başvuru yapması ve form doldurması da yine aranan bir kriterdir. İşçi işten ayrıldıktan bir ay gibi bir süre içinde bu işlemleri tamamlamalı ve İŞKUR’a işten ayrıldığını bildirmelidir.

İşsizlik ödeneği ya da işsizlik maaşı olarak halk arasında farklı şekilde bilinmektedir. Bu ücret haksız yere işsiz kalan bir kişinin haklı olarak elde ettiği, sosyal devlet olmanın en temel ilkelerinden birisinin sonucu olup işçinin sonuna kadar haklı parasıdır.

2022 İşsizlik Maaşı Alma Şartları Neler?

Günümüz şartlarında işkur üzerinden iş bulanların sayısı giderek artmakla beraber devletin buradaki rolü de vardır. Devlet destekli iş kurma kredilerinin artma nedenlerinden biri de aslında işkur’a verilen desteklerdir. Sizlerde işkur üzerinden gerekli şartları sağlayarak kolayca iş bulabilirsiniz. Peki işsizlik maaşı alma şartları neler;

  • İşten çıktıktan veya çıkarıldıktan 30 gün içinde işsizlik sigortasına başvurmanız gerekmekte.
  • Başvurular işkur üzerinden alınır, değerlendirilir
  • Kendi isteği veya kusurlu olarak işten çıkarılmamış olmak
  • İşten çıkarılmadan önceki 120 gün boyunda SGK lı gösterilmek
  • Son 3 yıl içinde 600 gün prim ödemesi yapması gerekiyor

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku