2023 Doğum Yardımı Ne Kadar, Şartları Neler? Doğum Parası Sorgulama

Doğum yardımı olarak adlandırılan çocuk parası 2023 yılında da ödenmeye devam edecek. Söz konusu doğum yardımı şartları dahil kimler çocuk parası alabilir şeklindeki tüm soruların yanıtlarını aşağıdaki bilgileri okuyarak öğrenebilirsiniz. Çocuk sayısına göre belirlenen doğum parası, 2022 yılında artırılması gündemde!

Doğum Yardımı Başvurusu 2023

Birçok ebeveynin merak ve talep ettiği doğum yardımı, sosyal devlet ilkesi içinde dağıtılmaya devam etmektedir. Doğum yardımı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi sizler için bu içeriklerde. 2021 doğum yardımı almak sanıldığı kadar zor değildir. Gereken şartları taşıyan her aile ferdinin, çocuk parası alabileceği unutulmamalı.

Söz konusu bu ödenekten faydalanmak isteyenler çocuğun canlı olarak doğması esas alınmıştır. Nüfusa giderek, çocuğun nüfus cüzdanı çıkarılması şarttır. Sonraki aşamada ise doğum yardımı başvuru dilekçesi eksiksiz ve hatasız olarak doldurulmalı. Ayrıca kaymakamlık çocuk parası sorgulama işlemi hakkında önemli yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Başvurular ilçelerde için sosyal yardımlaşma hizmetlerine veya illerde başvuranlar ise aile çalışma ve sosyal hizmetler il müdürlüğüne şahsen olarak yapılmalıdır. Çocuk parası olarak bilinse de, resmiyette doğum parası yardımı olarak anılmaktadır. Doğan her çocuk sayısına göre ücret verilmektedir. Bir defaya mahsus ödenen doğum yardımı 600 TL ‘ye kadar çıkabiliyor!

Doğum Yardımı Alabilmek İçin Şartlar 2023

15 Mayıs 2015 tarihinde ve sonrasında doğan çocuklar için devletçe doğum yardımı yapılmaktadır. Çocuğun canlı olarak doğması ve yaşamını yitirmemiş olması gerekmektedir. Her ödeneğin aslında belirli kuralları yani şartları bulunur günümüzde. Çocuk parası için doğum yardımı ile aynı olduğunu belirtelim.

Doğum yardımı şartları 2023 yılı dahilinde anne üzerinden gidildiği belirtilmiştir. Buna göre Tc vatandaşı olması gerekiyor çocuğun sonrasında ise çocuğun sağ olarak doğması ve bir adet TC nüfus cüzdanına sahip olmasına bakılır. Her ülke vatandaşı çocuk parası alabildiği gibi doğum yardımı da alabilir.

Yardım tutarının hesaplanması, ilk koşulda paylaşılan tarihten önce doğan çocuklarda dikkate alınmaktadır. Diyelim ki, 3 çocuklu bir ailesiniz ve 4.çocuk da doğdu buna göre alacağınız çocuk parası miktarı 600 TL olacaktır. Ancak bir kez ödeniyor başvurudan 45 gün sonra sonuçlar, E-devlet resmi sitesi olan www.turkiye.gov.tr adresinde ” Sosyal yardımlaşma ” sekmesinden ” Sosyal yardım bilgileri sorgulama ” ile öğrenilebilir.

Doğum Yardımı Ödeneği Ne Kadar 2023

Her ne kadar çocuk parası olarak adlandırılan doğum yardımı tutarları sabit olsa da, çalışan kadınlar da bu ödeneklerin fazla olabileceğini belirtelim. Bu nedenle çalışmayan kadın doğum yardım ödeneği aşağıdaki gibi verilmiştir.

Söz konusu tutar, her çocuk için farklı olup en fazla üç çocuk için destek verilmektedir. İlk çocuk için 300 TL, ikincisine 400 TL ve üçüncüsüne 600 TL ödenmektedir. Buna karşın diğer çocuklar için bir ödeme yapılmamaktadır.

Doğum Yardımı Başvurusu ; Doğumu takiben çocuğun ilgili nüfus müdürlüğünce kaydı yapıldıktan sonra ilgili bakanlığın il veya ilçe müdürlüğüne “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi” doldurularak yapılmaktadır. Söz konusu dilekçe işleme alındıktan sonra başvuru tamamlanmış olacaktır. Şunu da belirtmek gerekir ki, şayet bir kamu kurumunda çalışıyorsanız, bağlı bulunduğunuz kuruma başvuru yapmanız gerekmektedir.

Doğum Yardımı Sorgulama Nasıl Yapılır? Doğum Parası Sorgulama

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından e-Devlet üstünden sunulan “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” uygulamasından başvuru durumunuzu sorgulayabilirsiniz. Ardından da ödemenizi PTT şubelerinden çekebilirsiniz. Ptt’den doğum parasını alabilmek için annenin şahsen gitmesi gerekmektedir. Eğer anne vefat etmiş ise varislerden biri de gidip, doğum parası yardımını çekebilir.

Bunun için edevlet şifresi olması gerekiyor. Annenin burada yapması gereken en yakın ptt şubesine giderek, elindeki TC kimlik kartını ibraz ederek, bir şifre alabilir. Bunun için 2 TL bir ücret söz konusu olup bu ücreti verdikten sonra şifreniz posta kağıdı dahilinde verilmektedir. Geçici şifrenizi 1 ay içinde değiştirmeniz gerekiyor. Bu nedenle şifreyi hemen kullanıp, değiştirmenizde fayda vardır.

Edevlet üzerinden doğum parası sorgulanabildiği gibi ödeme tutarının ne kadar olduğunu da görebilirsiniz. Söz konusu 3 çocuğunuz var ise 4. çocuk doğarsa bir defaya mahsus 600 TL anneye verilmektedir. Bununla beraber her 3 ayda bir olmak üzere süt parası 200 TL verilir diğer çocuklar ilkokul veya ortaokula gidiyor ise onlara da her 3 ayda bir 90 TL eğitim ödeneği verilmektedir. Ödemelerin tamamı annenin ptt kartına yatırılmakta. Ptt kart şifresi almak içinde en yakın postaneye annenin uğraması zorunludur.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku