2021 İşsizlik Sigortası Primi Ne Kadar? (İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU)

Bireyler işten çıkartıldığında veya kendi izni ile ayrıldığında işsizlik sigortası kanunu dahilinde hangi haklara sahip olduğunu ve işsizlik sigortası 2021 primi ne kadar ödenmesi gerektiğini merak edebilir. Bu konuda devlet üzerine düşen görevi sorunsuzca yapmakla beraber ancak kısa süreli bir geçici görev üstlenmektedir. Yani işsizlik parası, sonsuza kadar ödenmediği gibi, işsizlik sigorta primini de belirli süreler dahilinde ödemektedir. Eğer sizlerde bu durumda iseniz 2021 işsizlik sigortası şartlarını incelemeniz mantıklı olacaktır.

İşsizlik Sigortası Nedir?

Kısaca açıklamak gerekiyorsa; işsizlik sigortası insanların belirli bir iş yerinde çalışırken mevcut durumlar dahilinde ya işten çıkarılması ya da kendi talepleri doğrultusunda ayrılması durumunda, şahısların maddi kayıpları nedeni ile belirli süreç dahilinde primlerin belli bir kısmını mevzuatlar dahilinde üstlenmesidir. Devletin zorunlu ve şart koyduğu sigorta primi olan işsizlik sigortası, 2021 yılı dahilinde tüm kurumlar tarafından ödenmesi ilgili yasada sunulmuş ve kabul edilmiştir. Hayatımızı idare ettirebilmek ve ideallerimizi gerçekleştirebilmek adına çalışma gereksinimi duyarız. İşe girişlerde kimse işten çıkmak için işe girmez, uzun bir süre işte kalmak ve çalışmak için işe girer. Ancak bunların yanında bazı kişiler girdikleri işlerden bir takım yaşanan sorunlar, işyerinin kapanması ya da işçiden kaynaklanmayan faktörlerden dolayı işten ayrılmak zorunda kalınabilmektedir. İşte bu gibi durumlarda alınan ücret işsizlik sigortası ya da işsizlik ödeneği adı altında işçiye belli bir süreliğine aylık belli bir miktarda ödenmektedir. Ödenen bu miktar, işçinin hayatında yaşayacağı sıkıntıları en aza indirmesini sağlamak, varsa kira bedelini ve diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için ödenmektedir.

Sosyal devletin en temel gereklilikleri arasında yer alan bu uygulama pek çok haksız yere işsiz kalan kişiler için garanti anlamına gelmektedir. Son yıllarda yürürlüğe giren işsizlik sigortası ya da işsizlik ödeneğinden yılda binlerce kişi faydalanmaktadır.

İşsizlik Sigortası Primi 2021

İşsizlik sigortası ya da işsizlik maaşı alabilmek için işsiz kalan kişiler için bir aylık kritik bir süre vardır. Kişi işsiz kaldıktan sonra en yakın İŞKUR a giderek işsiz kaldığı konusunda beyan vermesi gerekmektedir. Bunların ardından kişi işsizlik sigortasından faydalanabilecek ve işsizlik ödeneğini alabilmeye hak kazanacaktır. İşsizlik maaşı pek çok kişinin yeni iş aramasında büyük bir katkı sağladığı da bilinmektedir.

İşsizlik maaşının en yüksek tutarı asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’i olabiliyor. Buna göre 2021 yılında işsizlik sigortasından en yüksek 2 bin 840 TL işsizlik parası ödenecek. Mayıs ayından itibaren en düşük işsizlik ödeneği ise 2021 yılı Ocak – nisan dönemi üzerinden hesaplanacağı için bin 420 TL olacak.

Kişiler bu bedeli her ay PTT gişelerinden alabilmektedir. PTT gişelerine giderek işsizlik maaşı ödemesi alacağınızı söylemeniz ardından PTT den adınıza yatan parayı alabileceksiniz. İşsizlik sigortası ya da işsizlik maaşı olarak bilinen bu uygulamadan ülkemizde binlerce işten haksız yere ayrılmış kişi faydalanmaktadır.

İşsizlik Sigortası Alma Şartları 2021

Öncelikle şuna dikkat edersek; her birey bu sigortadan yararlanamıyor veya geç başvuru yaptığında ödenekleri alamıyor. Bu nedenle işsiz kalanların zamanı tüketmeden bir an önce işsizlik sigortasından yararlanma şartlarına bakmaları gerekmektedir. Peki nedir bu işsizlik sigortası şartları?

  • 30 gün içinde başvurmanız gerekiyor ve İŞKUR’a gitmeniz gerek.
  • Son 3 yıl dahilinde en az 600 gün prim ödemek
  • Son 120 gün yani 4 ay çalışmak
  • Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmanız gerekiyor.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku