2024 Evde Bakım Aylığı Nasıl Alınır, Şartları Neler?

Evde bakım parası kimler alabilir, şartları neler hangi belgeleri talep etmekte?

Evde bakım aylığı nasıl alınır en fazla merak edilenler arasında. Zira bakım parası alma şartları 2024 yılı sonunda değişecek! Buna göre geçim aylığı üzerinde gelirli olan bireyler artık evde bakım parası alamayacak. Evde bakım maaşı almak için öncelikle bir yakın akrabanın, engelli olması gerekiyor.

Burada engelli olmasının yanında ağır engellidir raporu bulundurması kesinlikle zorunludur. Söz konusu bakım parası 2024 yılı sonuna kadar 7608 TL olarak şahısların banka hesaplarına her ay düzensiz bir tarihte yatırılmakta. Bu nedenle vatandaşlar her ay, evde bakım parası yatan iller listesi sorgulaması yaparak, maaşlarının yatıp yatmadığına bakmaktadır. Özel hastane ücretleri burada.

2024 Evde Bakım Aylığı Nasıl Alınır? Şartları Neler?

Birçok kişinin merak ettiği ancak doğru ve güncel bilgiye ulaşmakta zorluk çektiği “Evde Bakım Maaşı” veya bir diğer ifadeyle “Evde Bakım Aylığı” aslında koşullar sağlandığı müddetçe kolaylıkla alınabilen bir haktır. Engelli veya hasta olup evde bakıma muhtaç durumda olanlar için ilgili bireylere sunulan evde bakım parası ortalama 4336 TL düzeylerinde bulunmaktadır.

ELEKTRİK YARDIMI BAŞVURUSU

Bu maaşı herkes alamamaktadır ve temini belirli koşullara bağlanmıştır. İlk ve en önemli koşul, evde bakılan kişinin ağır engelli olduğunu gösteren sağlık kurulu raporudur. Ayrıca bakıma muhtaçlık koşullarının ve gelirin de bu maaşı almaya uygun olması gerekmektedir. Bireyler Evde bakım aylığı nasıl alınır sorusuna yanıt aramakta.

2024 yılı için de geçerli olan “Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” uyarınca, engel oranının en az %50 seviyesinde bulunması gerekmektedir. Bu ibareden de anlaşılacağı üzere, ilgili kişinin yemek yeme, tuvalete gitme, giyinme, soyunma gibi gündelik ihtiyaçlarından en azından birini kendi başına karşılayamayacak durumda olması aranmaktadır.

Maaşı talep edenler ise hem kendi hem de ilgili kişinin kimlik fotokopileriyle beraber başvuruda bulunmak durumundadır. Ayrıca en az %50 engel teşkil eden durumu gösteren sağlık raporu ve ilgili kişinin iki vesikalık fotoğrafını hazır etmeleri gerekmektedir. Başvuru esnasında ayrıca hem eğitim durumunu gösteren belge hem de varsa ebeveynlerinin boşanmasını gösteren mahkeme kararının fotokopisi hazır bulundurulmalıdır.

Evde Bakım Maaşı İçin Başvurular Nasıl Yapılır?

Evde bakım maaşının alınabilmesi için hastaneden temin edilecek sağlık raporu ve takip eden süreçteki başvuru aşamaları biraz zorlayıcı ve yorucu olabilmektedir. Bu noktada, hasta ya da engelli kişinin yakınına vekalet vermesi ufak bir kolaylık sağlayabilir. Bireyler Evde bakım aylığı nasıl alınır diyorsa doğru yerdeler.

Söz konusu vatandaşlar, evde bakım maaşı için nereye başvurulur, bu paradan yararlanmak isteyenler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na yapmalıdır. Ancak öncesinde gerekli olan belge ve evrakları, vakti zamanında teslim etmeniz gerekiyor. Bu şartların neler olduğuna bakarsak; Sizlerde Evde bakım aylığı nasıl alınır diyorsanız aşağıdaki etkenlere bakmanız gerekiyor.

  • %50 ve üzeri engel oranı olduğunu gösteren Engelli Sağlık Kurulu Raporu
  • Evde bakım maaşı başvuru dilekçesi
  • Engelli birey ile aynı evde yaşayan kişilerin gelir belgeleri
  • Engelli birey ile aynı evde yaşayan kişilere ait varsa tapu ya da ruhsat fotokopileri
  • Engelli birey ile aynı evde yaşayan kişilere ait varsa gayrimenkul tapuları
  • Engelli birey ile aynı evde yaşayan kişilere ait tarımsal bir gelir varsa bunu gösteren belgeler
  • 2022 sayılı kanun kapsamında alınan maaş için bordro
  • Engelli birey ile aynı evde yaşayan kişilerin hepsine ait ikametgâh belgesi
  • Engelli bireye ait 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Engelli bireyin varsa öğrenim durumunu gösteren belge
  • Engelli bireyin ebeveynleri boşanmış ise boşanma için alınmış mahkeme kararı belgesi
  • Engelli birey ile aynı evde yaşayan kişilerin hepsine ait nüfus cüzdanı fotokopileri
  • Engelli birey ile aynı evde yaşayan kişilerin hepsine ait sicil yoklama belgeleri
  • Sicil kaydı olan bireylere ait vergi levhası fotokopisi
  • Engelli bireyin vasisi varsa, vasi olmasıyla ilgili alınan mahkeme kararına ait belge

Evde Bakım Maaşı Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Bakım maaşı için gereken evrak ve belgeleri hazırlayıp, ilgili birime verdikten sonra vatandaşlar, acaba ne zaman bu işlemlerin sonuçlanacağını sorgular. Söz konusu SHÇEK il müdürlüğüne belgeler ulaştıktan sonra heyet tarafından karar verilmekte. Bu heyet içerisindeki kişilerin görevleri; çocuk gelişimci ve hemşire olarak bulunsa da, bazen sosyolog ve sosyal çalışmacı da görev alabiliyor. Engelli olan bireyin ailesi ve kendisi nerede bulunuyor ise oraya bu heyet gelerek, gözlem yapacaktır. Sonrasında 3 ile 4 ay arasında işlemler sonuçlandırılır.

Ortalama olarak bakım parasına başvurudan sonra 1,5 ay içinde başvuru sonuçlarını öğrenebilirsiniz. Maaş bağlandıktan sonra e-devlet üzerinden bilgilerinize ulaşmak mümkün.

Evde Bakım Maaşı Nasıl Kesilir?

Evde Bakım Maaşı, Türkiye’de engelli bireylere veya yaşlılara yönelik devlet destek programlarından biridir. Bu maaş, bakıma muhtaç bireylerin evlerinde bakım hizmeti alabilmelerini sağlayarak yaşam kalitelerini artırmayı amaçlar. Ancak, evde bakım maaşının kesilmesi durumları da söz konusu olabilir.

Evde Bakım Maaşı‘nın kesilme nedenleri genellikle şu unsurlara dayanır: başvuru sahibinin vefat etmesi, maaş alan kişinin başka bir hizmetten yararlanmaya başlaması, maaşı alan kişinin durumunun iyileşmesi ve bakıma ihtiyaç duymaması, haksız yere maaş alan kişinin tespit edilmesi gibi durumlar.

Kesilme durumunda, aile veya bakım veren kişi, resmi başvurularını ilgili sosyal hizmet kuruluşlarına yapmalıdır. Başvurular genellikle yerel Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yapılır. Başvuru sahipleri, kesilme durumunu açıklayan belgeleri eksiksiz bir şekilde sunmalı ve gerekli görülmesi halinde detaylı bir değerlendirmeye tabi tutulabilirler.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku