2021 Yaşlılık Aylığı Ne Kadar, Nasıl Alınır, Şartları Neler?

2021 yaşlılık aylığı hakkında maaşın ne kadar olduğunu nasıl alınabileceğini ve hangi şartlar dahilinde verildiğini sizler için araştırdık!

Yaşlılık aylığı diğer adı ile 2022 maaşı olarak adlandırılan bu maaşın ne kadar olduğunu nasıl alınabileceğini ve yaşlılık parası 2021 başvuru şartlarını merak edenler, aşağıdaki bilgileri okuyarak bilgi sahibi olabilirler. Yaşlılık parası 2021 yılı sonuna kadar 865 TL olarak belirlenmiştir. Ancak önümüzdeki yıl bu tutarın 1000 TL rahat olarak bulabileceğini belirtelim. Yine aynı şartlar dahiline PTT şubelerinden bu parayı çekebilirsiniz. Yapmanız gereken PTT bankamatik kartını alarak şifreniz dahilinde ödemeyi her ay çekmek olacaktır. Ödemeler ise yaşlılık parası için nüfus cüzdanının son rakamına göre şekillenmiştir. Bunlara bakarsak;

  • Doğum tarihinin son rakamları 0 ve 5 olan kişiler maaşlarını ayın 5. gününde,
  • Doğum tarihinin son rakamları 1 ve 6 olan kişiler maaşlarını ayın 6. gününde,
  • Doğum tarihinin son rakamları 2 ve 7 olan kişiler maaşlarını ayın 7. gününde,
  • Doğum tarihinin son rakamları 3 ve 8 olan kişiler maaşlarını ayın 8. gününde,
  • Doğum tarihinin son rakamları 4 ve 9 olan kişiler maaşlarını ayın 9. gününde almaktadır.

2021 Yaşlılık Aylığı Ne Kadar ve Nasıl Alınır?

65 yaş aylığı olarak anılan ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan Yaşlılık Aylığı, 65 yaşını doldurmuş vatandaşlara sunulan bir destek türüdür. 2021 yılında, üç ayda bir yapılan ödemelerin yerine aylık ödemeler yapılması kararlaştırılıp uygulanmaya başlanmıştır.

Yaşlılık sigortasından 4A ile çalışanların edinebilecekleri yaşlılık aylığı ile 65 yaş aylığı sıklıkla karıştırılmaktadır. İlki, SGK üstünden temin edilebilecek Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi ile bağlı bulunulan SGK müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir. Ayrıca e-Devlet üstünden de başvuru yapılabilmektedir. Buna karşın, 2022 sayılı Kanun’a istinaden 65 yaş aylığı için bağlı bulunulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı’na başvurulması gerekmektedir. 1976 yılından beri yürürlükte olan bu maaş, herhangi sosyal güvenlik kuruluşundan gelir veya aylık alanlara, nafaka bağlanmış ya da bağlanması mümkün olanlara, ilgili kanuna istinaden harçlık harici ödeme alanlara, haneye olan toplam gelirin hanedeki kişi sayısına bölümünde asgari ücretin üçte birinden fazla düşenlere verilmemektedir. İçinde bulunduğumuz yıl itibariyle 65 yaş aylığına yapılan başvurularda sadece eşlerin gelir durumu dikkate alınmaya başlanmıştır.

Yaşlılık Maaşı Şartları 2021

Başvurular şahsen ilgili vakfa yazılı olarak yapılmaktadır. Aylık Başvuru Formu doldurulup imzalanarak teslim edilir. Aylık almaya hak kazanıp ardından ikametini bir başka ilçeye taşıyanların geçici olarak maaşlarının durdurulduğunu da bu noktada hatırlatmak gerekir.

2021 yılının ikinci yarısındaki enflasyon farkının da eklenmesiyle beraber güncel 65 yaş aylığı 865 TL olarak duyurulmuş ve geçtiğimiz ay bu şekilde ödenmiştir. Her ne kadar bu gelirle geçinmek geçinilemeyeceği büyük bir soru işareti olsa da, Türkiye’de on binlerce kişi bu aylığı almak için başvuruda bulunmaktadır. Yaşlılık maaşı için şartlar ve koşulları uyan herkes buna başvuruda bulunabilir. Bunlara bakarsak;

  • Kişinin 65 yaşını doldurmuş olması
  • Hiçbir şart altında gelirin olmaması
  • Geliri var ise 701 TL üzerinde olmaması
  • SGK veya bağkurdan maaş almaması

Bunları sağlayanlar TC vatandaşı olmalı ve ülke dışına çıkmamaları gerekiyor. Başvurular kaymakamlık ve sosyal yardımlaşma tarafından alınıyor. Yaşlılık maaşı için başvuru formu Aile Bakanlığından alınabilir. İnternet sitesi üzerinden indirebildiğiniz gibi dediğimiz yere gidip de, alınabilir. Formu doldurduktan sonra teslim etmeniz gerekiyor. Şahıs olarak veya vekalet verdiğiniz kişi, bu işlemleri yapabilir.

2021 itibariyle yaşlılık aylığı 711.5 liradan 864.89 liraya yükseldi. Yaşlılık aylığı 711.5 liradan 864.89 liraya, engellilere ödenen aylık 851.95 liradan 1035.63 liraya yükseldi.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku