2021 Yaşlılık Aylığı (Maaşı) ve Başvuru Şartları

2020 yılı yaşlılık aylığı almak isteyenler bu maaşın başvuru şartlarını merak edebilir.

Yaşlılık aylığı almak isteyenler öncelikle 2021 maaş için başvuru şartları dahil merak edilen birçok sorunun yanıtını öğrenebilirsiniz. Yaşlılık maaşı için yapılması gereken adımları maddeler halinde belirterek, bu konudaki ön yargılarınızı da kırmış olacaksınız.

Yaşlılık Maaşı Alınması İçin Gerekli Şartlar

Öncelikle bu gibi başvurular için şahsın kendisi veya vekalet verdiği kişinin hazır bulunması gerekiyor. Yaşlılık aylığı almak isteyenlerin taşıması gereken şartlara baktığımızda;

  • SGK tarafından her hangi bir maaş alınmaması gerekiyor
  • Sigortalı bir işte çalışmamak
  • Harçlık ödemesi alınmaması gerek
  • Hane halkı toplam gelirinin asgari ücreti geçmeyecek düzeyde olması

Yaşlılık Maaşı Başvuruları Nasıl Alınır?

Yaşlılık Maaşı veya bir diğer ifadeyle 65 Yaş Aylığı ile ilgili merak edilenleri bu içeriğimiz de bulabilirsiniz. 65 yaşını dolduran ve gerekli şartları sağlayan vatandaşlara belli bir düzende ödenen maaş, 2021 yılı itibariyle 865 TL tutarındadır. Refah devleti anlayışıyla uzun yıllardır birçok ülkede uygulanan yaşlılık maaşının amacı, geçinebilme olanağı olmayan vatandaşlara olabildiğince destek olmaktır. Günümüz koşullarında yapılan ödemeler her ne kadar yetersiz görünüyor olsa da, birçok yaşlı vatandaş için bu maaşın alınması hayati anlam taşımaktadır.

Bu maaş, her 65 yaşını dolduran vatandaşa verilmemektedir. Şöyle ki, eğer:

1) 65 yaşını doldurmuşsanız,

2) Nafaka, dul ve yetim aylığı da dahil olmak üzere emeklilik geliriniz bulunmuyorsa,

3) Takriben 701 TL’nin altında kişisel geliriniz varsa bu maaştan yararlanabilirsiniz.

4759 ve 5510 Sayılı Kanunda belirtilmiş koşullarda yaşlılık maaşı herkese verilebilmektedir ve kimi ifadelere göre destek niteliğinde bulunmaktadır. Yukarıda belirtilen üç koşulu sağlayan herkes veya noter vasıtasıyla tayin ettiği vekilleri, bizzat bulunulan bölgedeki sosyal güvenlik il veya ilçe merkezine giderek başvuruda bulunabilir. Bununla beraber, e-devlet üstünden de başvurular kabul edilmektedir.

Yaşlılık Maaşı Sorgulaması

5510 Sayılı Kanun 4/1(c) Kapsamında Yaşlılık Aylığı Bağlanması” tıklanıp ilgili iki seçenekten biri tercih edilerek başvuruda bulunulması gerekmektedir. Hizmet süreleri bu açıdan önem teşkil ettiği için öncelikle aynı sistemden sigortalılık sürelerinin hesaplanması kolaylık sağlayabilir.

Yaşlılık maaşını telefonla sorgulama işlemleri alo 144 hattı olan Sosyal yardımlaşma numarasını çevirmek olacaktır. Burada sizlerden kişisel verilerinizi talep ederek (Sadece tc kimlik numarası) sonrasında ilgili maaş miktarını ve ödeme günlerini sizler ile paylaşmakta. Edevlet yaşlılık parası sorgulama işlemi ise buradan edevlet şifreniz dahilinde giriş yaparak öğrenilmekte.

https://www.turkiye.gov.tr/aile-bakanligi-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama

Söz konusu yaşlılık maaşı ödeme tarihleri ise şu şekilde belirtilmekte

  • Doğum tarihi 0 veya 5 ile biten kişiler için yaşlılık maaşı her ayın 5’inde verilmektedir.
  • Doğum tarihi 1 veya 6 ile biten kişiler için yaşlılık maaşı her ayın 6’sında verilmektedir.
  • Doğum tarihi 2 veya 7 ile biten kişiler için yaşlılık maaşı her ayın 7’sinde verilmektedir.
  • Doğum tarihi 3 veya 8 ile biten kişiler için yaşlılık maaşı her ayın 8’inde verilmektedir.
  • Doğum tarihi 4 veya 9 ile biten kişiler için yaşlılık maaşı her ayın 9’unda verilmektedir.

İlgili ödeme günü geldiğinde size en yakın Ptt şubesine gidebilir veya ptt atmlerinden bankamatik kartınız ile ilgili maaş tutarını çekebilirsiniz. 2021 itibariyle yaşlılık aylığı 711.5 liradan 864.89 liraya yükseldi. Yaşlılık aylığı 711.5 liradan 864.89 liraya, engellilere ödenen aylık 851.95 liradan 1035.63 liraya yükseldi.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku