Ölüm Aylığı Nedir? 2021 Ölüm Maaşı Ne Kadar?

2020 ölüm maaşı ne kadar ölüm aylığı nedir kimler alabilir tüm detaylar burada.

Bireyler eş durumunda vefat durumunda ölüm aylığı alabilir. Bu nedenle ölüm aylığı nedir2021 ölüm aylığı ne kadarkimler ölüm aylığı alabilir tarzında soruların yanıtlarını öğrenmek istemekte. Bu tarz sorulara baktığımızda başta ölüm aylığı sorgulama kısmı dahil, 2021 ölüm aylığı ne kadar sürede bağlanır gibi tüm soruları yanıtlayacağız. Öncelikle ölüm aylığı bağlanması için talep dilekçesi buradan indirebilirsiniz.

Ölüm Aylığı Nedir?

Ölüm aylığı, ölen kişinin yakınlarına belirli oranlarla aylık düzen içerisinde verilen maaştır. Bununla birlikte ölüm aylığı herkese verilmemektedir. Ölüm aylığı bağlanabilmesi, ölen kişinin yasal durumuyla ilgilidir ve kanuna göre şöyledir:

“a-) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş

              b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.”

Söz konusu olan maaş sadece ölen kişinin eşine, çocuğuna (veya çocuklarına), anne ve babasına bağlanabilmektedir. Diğer aile fertleri ve akrabalara bu aylığın bağlanabilmesi kanunen olanaksızdır. Bağlanacak kişinin de bazı koşulları yerine getirmesi gerekmektedir. Örneğin ölen kişinin erkek çocuğu şayet yüksek öğrenim görüyorsa 25 yaşına dek bu aylıktan yararlanabilir. Ayrıca ölen kişinin kız çocuğu evlenip eşinin sigortasına girmediği müddetçe ya da sigortalı bir işe girmedikçe bu aylıktan faydalanabilmektedir.

Ölüm Aylığı Şartları?

Anne ve babaya söz konusu aylığın bağlanabilmesi ise öncelikle ebeveynlerin gelirine bağlıdır. Eğer aylık olarak edindikleri gelir asgari ücret tutarında ise veya daha üst seviyedeyse bu aylıktan yararlanabilme olanakları bulunmamaktadır. Vasi İlamı ile beraber gerçekleştirilebilen talepler aynı zamanda e-Devlet üstünden de yapılabilmektedir.

Ölüm aylığının tutarı sabit değildir. Hem paydaşların kaç kişi olduğuna hem de kim olduklarına göre değişkenlik göstermektedir. Dul kalan eşe söz konusu maaşın yarısı ödenebilirken, şayet aylık bağlanmamış bir çocuk varsa ve eş çalışmıyorsa bu oran 4’te 3’e çıkmaktadır. Eş ile beraber, yetim de maaş alıyorsa yüzde 60’a 30 oranında paylaşım yapılmakta olup iki yetim varken 50 ve 25-25 oranları dikkate alınmaktadır. Ölüm aylığı şartları dahilinde şu kısımlara dikkat edilmelidir.

  • En az 5 yıllık sigortalı olmanız 900 gün prim yatırmanız
  • Bu hakka yani malulük veya yaşlılık maaşına hak kazanmış olmanız
  • Kişinin prim borcunun olmaması

Bu şartlar dahilinde, il veya ilçelerde bulunan SGK müdürlüğüne şahsen giderek konu hakkında bilgi talep ederek, başvurmak istediğinizi belirtmeniz kafidir.

2021 Ölüm Aylığı Ne Kadar?

Ölüm aylığı ne kadar şeklinde bir maaş bulunmaz. Zira ölüm aylığı, babadan kalan maaş olarak verilir. Ancak tam tutarın verilmediğini belirtelim. Zira eş ve yetimler arasında paylaşım olmaktadır. SSK mevzuatına göre 5510 sayılı kanun kapsamında ölüm aylığı hesaplama yapılması için gerekli açıklama şu şekildedir:

Sonuç olarak bakmak istersek nasıl bir hesaplama yapılıyorsa aşağıdaki bilgiler sizlere faydalı gelecektir. İlgili mevzuata göre ölüm aylığı hesaplaması şu şekilde verilmiştir.

  • Dul eş durumunda eşine %50 si verilir, ancak aylık bağlanmış çocuk yok ise bu oran %75 olmakta.
  • Sadece eş var ise ve bu eş emekli sandığı veya sgk dan maaş alıyor ise %50
  • Sadece tek eş ve 1 yetim var ise, eşe %60 çocuğa yani yetime %30 maaş.
  • Sadece tek eş ve 2 yetim var ise, eşe %50 ve her bir yetim çocuğa %25 maaş.
  • Yaşları fark etmeksizin evli olmayan veya sonradan boşanan kadınlara maaşın %25 i. Ancak tek bir kız var ise bu oran %50

Şeklinde ölüm aylığı nasıl hesaplanır sorusuna yanıt verilerek sıralanabilir. Ölüm aylığı başvurusunun ardından bireyler acaba ölüm aylığı ne kadar sürede bağlanır, sorusuna yanıt arayabilir. Genel itibari ile 45 gün içinde sonuç sizlere bildirilir. Dilerseniz size en yakın SGK müdürlüğüne de giderek konunun hızlandırılmasını talep edebilir veya başvuru durumunu sorgulayabilirsiniz.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku