2024 SSK, SGK, Bağkur Rapor Parası Sorgulama
SSK – SGK veya bağkur rapor parası sorgulama 2024 yılı dahilinde mümkün olup, nasıl yapılacağını buradan öğrenebilirsiniz. Eski adı SSK olan günümüz şartlarında ise SGK, 4A veya bağkur hatta 4B olarak da adlandırılan bu devlet güvencesinde bireyler, 2024 SSK, SGK ve Bağ-Kur rapor parası sorgulama yapmak isteyebilir. Yatan sgk primlerinin miktarını ve gün sayısını öğrenmek için yapılması gereken tüm işlemleri aşağıdaki ekrandan öğrenebilirsiniz.
Rapor Parası Alabilecek Kişiler Kimlerdir, Şartları Neler?
Aktif olarak çalışan vatandaşların sgk rapor parası alma hakkı verildiğini belirtelim. Bağkur ve SGK (SSK) primlerini ödeyenler, rapor parası alabilmesi için bir takım şartların yerine getirilmesi talep edilmekte. Daha önceki konularımızda sgk rapor parası şartları dahil bir çok soruya buradan yanıt vermiştik. Babanın sigortasından yararlanma
- 4A ve 4B çalışanı olunması ve uygun bir rapor alınmış olması gerekmektedir.
- İşçinin alınan raporu çalıştığı kuruma veya işverenine teslim etmesi ve işverenin raporu e-rapor sistemine girmesi gerekiyor.
- 4B kapsamında çalışan sigortalılar yalnızca yatarak tedavi için rapor parası alabilmektedirler.
- 4B kapsamında çalışan sigortalıların rapor parası alabilmesi için hiçbir prim borcunun bulunmaması gerekmektedir.
- 4A kapsamında çalışan sigortalılar hem yatarak hem de ayakta tedavi için rapor parası alabilmektedir.
- 4A kapsamında çalışan sigortalıların rapor parası alabilmesi için rapor tarihinden önceki bir yıl içerisinde en az 90 gün prim ödemesi yapılmış olması gerekmektedir.
- 4A kapsamında çalışan sigortalılar iş kazası sebebiyle rapor almış ise 90 günlük prim şartı aranmamaktadır.
- Rapor parası alınabilmesi için raporun iki günden fazla alınmış olması gerekmektedir. İki günlük raporlar için rapor parası alınması mümkün değildir.
- Rapor parası almak için raporunda bazı şartlara uygunluk sağlaması gerekmektedir. Raporda olması gereken şartlar şu şekildedir;
- 10 güne kadar olan raporlarda raporun tek bir hekim tarafından verilme şartı aranmaktadır.
- Rapor 10 günden fazla alınmış ise ya da raporun tekrarlanması gerekiyorsa, raporun yine aynı hekim tarafından verilmiş olması gerekmektedir.
- Bir sene içerisinde 40 günden fazla rapor alınmış ise bu raporun sağlık heyeti tarafından verilmesi gerekmektedir.
Rapor Parası Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
“SGK rapor parası” olarak bilinen “iş göremezlik ödemesi”, hem 4A hem de 4B kapsamında prim sahipleri için mümkün olan bir uygulamadır. Özel firma tarafından sigortası ödenen, eski ismiyle SSK’lı olan 4A kapsamındaki işçiler de, eski ismiyle Bağkur’lu olan 4B’liler de bu ödemeden yararlanabilmektedir. Söz konusu ödeme, geçici olan iş göremezlik durumları olan doğum, iş kazası ve hastalık hâllerinde yararlanılan istirahat süresine istinaden yapılan tutardır. Bu ödeme, işe gidilmeyen süre için SGK tarafından sağlanmaktadır.
SGK rapor paranızla ilgili durumu e-Devlet üstünden sorgulayabilirsiniz. Bunun için öncelikle e-Devlet üstünden Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına girmeli ve ardından “4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme” hizmetine girmelisiniz. İlgili ödemenin ancak işverenin raporu SGK’ya iletmesiyle mümkündür. Bunu takip eden 15 gün içinde PTT şubelerinden ödeme alınabilmektedir. 4B’li olanlarda ise kendi bildirimlerini yapmaları gerekmektedir.
Öncelikle şunu belirtelim ki bir ve iki günlük raporlar için ödeme yapılmamaktadır ve yetkili sağlık kuruluşlarından alınan raporlarda da durumun açıkça belirtilmiş olması şartı aranmaktadır. İlgili ödemeyi talep eden kişinin, raporu aldığı tarihten bir yıl öncesinde en az 90 günlük priminin yatmış olması ise bir diğer şarttır. Yani son bir yıl içinde 89 gün primi ödenmiş bir kişi iş göremezlik ödemesi alamamaktadır.
Rapor Parası Başvurusu İçin İzlenmesi Gereken Adımlar
Eskiden rapor parası almak için evrakların yerine teslim edilmesi gerekiyor bu da zaman kaybına vesile oluyordu. Günümüz şartlarında ise rapor parası başvurusu için gereken adımlar artık online ortamlara kaydırılmış durumunda. Oturduğunuz yerden rahatlıkla rapor parası başvurusu yapılabilir. Bunların nasıl yapıldığına bakarsak
- Rapor sahipleri aldıkları raporları çalıştıkları işverenlere teslim etmelidirler.
- Raporun girişinin işveren tarafından e-rapor sistemine 5 gün içerisinde girilmesi gerekir.
- İşveren rapor girişini belirtilen sürede yapmazsa tarafına cezai işlem uygulanır.
- Sisteme girilen rapor Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından incelenir. İncelemeler hem rapor sahibi hem de raporun şartlara uygun olup olmadığı konusudur.
- Sosyal Güvenlik Kurumu uygun görmesi durumunda rapor parası işçinin hesabına yatırılır.
- Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yatırılan rapor parası ödenekleri rapor sahibinin kurumda tanımlı olan hesabına yatırılır. Tanımlı hesabı olmayan kilerin rapor paraları PTT aracılığı ile ödenmektedir.
- Rapor parasının ödendiğine dair bilgilendirme rapor sahiplerine SMS ile bildirilir.
- Ödemenin yapıldığı bilgisini alan rapor sahipleri bankadan ya da PTT şubelerinden paralarını alabilirler. Rapor parası ödenekleri almaya hak kazandığı onaylanan kişilerin ödenekleri 15 gün içerisinde hesaplarına yatırılır.