Deport Pasaporta İşlenir Mi? Pasaportun Deport Olması!

Bireyler deport nedir, pasaportta deport işlemi gibi önem arz eden soruların yanıtlarını öğrenmek isteyebilir.

Bireyler deport nedirpasaportta deport işlemi gibi önem arz eden soruların yanıtlarını öğrenmek isteyebilir. Bu yüzden deport kararı nedirdeport edilmek ne demek şeklindeki tüm soruları bulabilirsiniz. Bir çok yabancı uyruklu vatandaşlar ise deport olan yabancılara af yasasının bir an önce çıkmasını beklemekte!

Deport Nedir?

Deport ne demek, giriş yasağı olan kişilerin o ülkeye giriş izninin olmaması demektir. Yani siz TC vatandaşı olup, İspanya’ya gitmek istediğinizde İspanyol pasaportunda deport işlemi var ise İspanya hava alanında giriş yasağına takılıyor ve Türkiye’ye geri iade ediliyorsunuz aynı gün! Giriş yasakları yıl bazında 5 yıldan başlamakta olup, ülkelere göre değişkenlik gösterebilir.

Eğer ki, deport cezası alan vatandaş, kamu güvenliği ve sağlığını tehdit oluşturacak bir etkene sahip ise bu süreç daha fazla olabilir. Yani 5 yıl deport cezası olan birinin yeniden bir 5 yıl daha ceza alması söz konusudur.

Pasaportta Deport Sorgulama

Türkiye’de sıkça “deport” şeklinde kullanılan ve Türkçe’ye genelde “sınır dışı etme” veya benzer şekillerde çevrilen terim, hemen her devlette farklı nedenlerle uygulanmakta olan bir sistemdir. Sorgulanmasının nedenleri farklılık göstermekte olup sorgulanma yolları da ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.

Öncelikle şunun altını çizelim: Bir kişi, bulunduğu ülkeden deport edilirse ya kendi ülkesine gönderilir, ya transit şekilde ulaşacağı ülkeye ya da üçüncü bir tarafa gönderilir. Buna karşın, eğer bulunmadığı bir ülkede hakkında deport kararı çıkmışsa, o ülkeye giriş yapamamaktadır. Bunda da devletlerarası sağlanan işbirliğine göre iki senaryo görülmektedir. Birincisinde kişi deport edildiği ülkeye ulaşır, ancak pasaport kontrolünden geçemez. İkincisinde ise zaten bulunduğu ülkenin pasaport kontrolünden geçip ülkeyi terk edemez.

Deport Cezası Olup Olmadığını Sorgulama

Yabancı uyruklu kişi, bir ülkeye giriş yasağı olup olmadığını sınır kapısında veya ülkesindeki dış temsilciliğine müracaat ederek öğrenebilir. Hakkında deport kararı çıkan kişi belirli iş günü içerisinde yetkili mahkemelere başvurarak itiraz etme hakkına sahiptir; ancak deport kararının eline ulaşması (tebliğ) edilmesi kimi durumlarda uzun zaman alabilmektedir. Bu nedenle deport sorgulama işi oldukça merak edilen bir konu olagelmiştir. Özellikle gezginler, iş insanları ve STK temsilcileri ile politikacılar açısından dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Deport kararının neden alınmış olduğu sisteme girilen kodlarla anlaşılmaktadır. Farklı harf ve rakamlardan oluşan ve tahdit (sınırlama) olarak anılan kod, hem deport gerekçesini hem de kaç yıllığına deport edildiğini göstermektedir. Deport sorgulama en hızlı şekilde danışmanlık firmalarınca yapılmakta olup bu hizmet için ödeme yapılması gerekmekte idi. Buna karşın e-Devlet üstünde verilmeye başlanan hizmetle danışmanlık firmalarına başvuru yapılması ya da Emniyet’e bizzat gidilmesine gerek kalmamıştır.

Deport sorgulaması e-Devlet üstünden hızlıca yapılabilmektedir. Sistemde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından verilen hizmetler sayfasına girilip “Yurda Giriş / Çıkış Belge Sorgulama”bölümü üstünden deport kararı olup olmadığı öğrenilebilmektedir.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku