Faizsiz Yatırım Araçları Hangileri? (HELAL YATIRIM ARAÇLARI)

Bildiğiniz gibi katılım bankacılığı sayesinde faizsiz yatırım yapmak mümkün olup, helal yatırım araçları arasında gösterilmekte. Öte yandan dolar, euro, altın, gibi önemli yatırım araçları da kullanılabilir. Bankacılık ürün ve hizmetleri arasında gösterilen katılım bankacılığı ülkemizde giderek artan bir kitleye sahip olmakta. Ancak şunu da unutmadan yazalım, kar elde ettiği kadar zarar da etme olasılığını göz ardı etmeden düşünerek hareket etmelisiniz. Bireyler helal yatırım araçları nelerdir, şeklinde sorunun yanıtını öğrenmek isteyebilir. Aşağıdaki bilgiler sayesinde faizsiz yatırım hakkında bilgi sahibi olabilir.

Helal Yatırım Araçları

Helal yatırım araçları, birçok kişinin araştırdığı, önemli bir konudur. Bu konuya dair birçok söylem ve iddia olsa da, en güvenilir kaynaklar üstünden yaptığımız derleme, okuyucularımıza sağlıklı ve anlaşılır ipuçları ve öneriler sunacaktır.

Öncelikle “yatırım nedir?” sorusuna yanıt bulmakta fayda var: Yatırım, bir kaynağın en azından bir süreliğine belli oranda gelir getirmesi demektir. Şu hâlde “helal yatırım” ise, İslamiyet’e aykırı olan, yani haram gösterilmemiş şekilde yapılan, bir kaynağın gelir getirmesi anlamına gelmektedir.

Faizsiz Yatırım Araçları Nelerdir?

Yatırım araçları, hem zamanla değişen hem de olanaklar ve bütçe dahilinde farklılaşabilen seçeneklerden oluşmaktadır. Helal yatırım araçlarını sorgulayanlar, özellikle vadeli mevduat hesaplarına kuşkuyla bakanlardır. Örneğin bir bankada vadesiz hesap açıp oraya bir tutar yatırdıktan sonra 32 günlük vadeli hesaba bunu aktarmak, sakıncalı görünmektedir. Eğer para, değerini koruyorsa, yani enflasyondaki değişime uygun artış veya azalış yaşıyorsa bunda bir sıkıntı bulunmamaktadır.

Öte yandan, mevcut rekabet gereği enflasyondan daha fazlası vade sonunda yatırımcıya geçiyorsa, bu faiz demektir. Şöyle bir örnek açıklayabilir: 1000 TL’nin 32 gün sonundaki alım gücü, enflasyondan ötürü 998 TL’ye düşebilir. Yani enflasyondan ötürü para değer kaybediyor olabilir. 1000 TL ile 1000 ekmek alınabilirken, 32 gün sonunda 998 ekmek alınabiliyorsa, paranın değeri yitirilmiş demektir. Şayet o 1000 TL, 32 günlük süreçte tekrar 1000 ekmek almaya yetecek kadar artmışsa, bundan yana bir sakınca bulunmamaktadır. Gelir sağlanmamıştır; ancak 1001 ekmek almaya yetecek kadar artmışsa, o 1 ekmek ederinde faiz alınmıştır. Dinen sakıncalı görünen durum da budur.

Faizsiz Yatırım Araçları

  • Bütçesi elverenler için en ideal yöntemler gayrimenkuldür. Dükkan, daire veya yazlık alıp bunlar kiraya verilebilir. Böylece uzun vadeli bir yatırım yapılmış olacaktır. 250,000 TL tutarında bir daire alan ve bunu kiraya veren kişi, belli bir süre sonunda yatırdığını amorti edip ardından kazanca dönüştürecektir.
  • Bir başka seçenek ise değerli madenlerdir. Değerli madenlerin başındaysa altın gelmektedir. Altın, helal bir yatırım aracı olarak değerlendirilebilir. 2500 TL ederinde altın alan yatırımcı, ilerleyen süreçte kâr sağlamak veya nakit ihtiyacını gidermek için elindeki altını satabilir.
  • Hisse senedi ise bir diğer helal yatırım aracıdır. Hisse senedi alarak, senet oranında bir şirkete ortak olunmuş olunur. Belli periyotlarda bu senet oranında kâr paylaşımından fayda sağlanabilir ya da istendiğinde hisse senedi satılarak nakde dönüştürülebilir.
  • Repo ise bir başka seçenektir. Repo, geri alma koşuluyla paranın yatırılması demek olup belli bir süre sonunda satış işlemini takiben kâr getiren bir helal yatırım aracıdır. Ayrıca isteyenler için bono (emre muharrer senet) ve devlet tahvili de birer seçenek olabilir.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku