Şiddete Uğrayan Kadın Nereye Başvurmalı?

Şiddete uğrayan kadın veya darp edilen bayanların nereye başvurmalı sorusuna yanıt veriyoruz.

Şiddet, kadınlarda daha önem verilmesi gereken davranışlar arasında. Bu nedenle şiddete uğrayan kadın, nereye başvurmalı sorusuna yanıt arayabilir. Sonucun hızlı olması açısından bu bilgileri önceden bilenler, elini çabuk tutarak, sonuçlara doğrudan ulaşacaktır.

Şiddet Gören Kadının Başvurabileceği Kurumlar

Aile içi şiddete maruz kalan kadınlar kimi zaman ne yapmaları gerektiğini bilmedikleri için, kimi zaman korkularından, kimi zaman ise aile ve çevre baskısından çekindikleri için şiddete karşı gelemezler. Hâlbuki şiddete uğrayan kadınların atabilecekleri bazı adımlar var…

Şiddet durumunda ilk yapılması gereken 155 veya 156 ile polis ya da jandarmaya durumu bildirmektir. Kolluk güçleri gelene kadar da şiddet uygulayandan kaçılması ve çevreden bağırarak yardım istenmesi gerekmektedir. Fiziksel ve cinsel şiddet durumunda hastanelerden rapor alınması da gelecek süreç için önerilmektedir.

Şiddete Uğrayan Kadınlar Ne Yapmalı?

Gerektiğinde kadın hakları veya benzer konularda uzmanlaşmış sivil toplum kuruluşlarından (dernek ve vakıf gibi) yardım istenebilir. En azından hukuki anlamda yol göstermeli talep edilebilir. Böylece boşanma, tazminat ve korunma gibi konuların çözümü sağlanabilir. Başlıklar halinde ne yapmalı sorusuna yanıt ararsak;

  • Alo 183 hattını arayarak kişisel bilgilerinizi vererek, hızlıca oraya yönlendirilen ekipler sayesinde çözüm odaklı işlemler yapılmaktadır.
  • Mor çatı derneği sayesinde vereceğiniz bilgiler sayesinde, görevli personel aracılığı doğrudan temas sağlanmakta.
  • Belediyelerdeki kadın dayanışma derneklerine doğrudan gidip, durumunuzu izah edebilirsiniz.
  • İl veya ilçelerde bulunan sosyal hizmetler binasına giderek, konu hakkında bilgi talep edebilirsiniz.
  • Cumhuriyet savcılığına şahsen gidip, şiddet uğradığınızı beyan ederek, ilgili şahıstan şikayetçi olabilirsiniz.

Fiziksel, psikolojik, ekonomik veya cinsel olsun, her türlü şiddete karşı direnilmesi ve hak talebinde bulunulması kadınların yapması gerekenleri ifade etmektedir. Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı haftanın yedi günü ve günün her saati aranabilecek bir hattır. Ayrıca Ankara Barosu tarafından hayata geçirilen proje kapsamında 444 43 06 numaralı Gelincik Hattı da aranarak adli konularda yardım talep edilebilmektedir.

Eşim Beni Dövdü Ne Yapmalıyım?

Ülkemizde sık görülen aile içi davranışlardan biridir eşler arasında tartışma, hakaret ve darp. Bu nedenle bayanlar, eşlerinden dayak yediğini beyan ederek boşanma davası dahi açabiliyor. Eşten fiziksel şiddet görme söz konusu olduğunda nerede bulunuyorsanız, alo 155 hattını hızlıca arayabilirsiniz. Oraya yönlenecek olan polis memurları, sizi ve eşinizi alarak, yerinde yoksa eşinizi arayarak karakola götürecektir. Ayrıca eş yani kadın dilerse emniyetteki sorgusu esnasında, eşinden şikayetçi olarak dava açabilir. Cumhuriyet savcısına intikal eden olay sonrasında boşanma davası açılıyor ve ayrıca kadını koruma altına alınıyor. Şiddet sadece darp değildir, sözlü ve hakaretlerde aynı şekilde şiddet mağduru olarak değerlendirme kapsamına alınmıştır.

Kadına şiddete karşı destek hattı olarak alo 183 hattı devrede. Bunu arayarak konu hakkında bilgi alabileceğiniz gibi, darp veya hakaret gibi konular içinde yönlendirme talep edebilirsiniz.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku