Hayvancılık için hibe nasıl alabilirim? Girişimci Hibe Desteği 2023
Girişimci hibe desteği almak isteyenler, hayvancılık için hibe kredi nasıl alabilirim sorusuna yanıt aramakta. Vatandaş bu aşamada hangi yolu izleyeceğini tam olarak bilmemekte. Hayvancılık hibe destekleri 2023 yıllarını kapsayacak şekilde yeniden düzenlendi.
Hayvan Hibe Desteği 2023’de Ne Kadar?
Bir çok vatandaş verilen bu desteğin ne kadar olduğunu merak edebilir. 2023 hayvancılık hibe desteği % dilim olarak belirleniyor. Verilen bilgilere göre yani hayvan sayısına ve türüne göre % dilim hesaplanmakta. Bunlara bakarsak; Faizsiz kredi başvurusu başladı!
- İpek böceği yetiştiriciliği üretimi yapan bireyler için %100 hibe desteği alınabilir.
- Damızlık, düve, manda, teke alımlarında %50 hibe desteği veriliyor.
- Damızlık hindi, kaz ya da ördek iş projelerinde %75 hibe desteği verilmekte.
- Arı yetiştiriciliğinde yüzde %60 hibe desteği sunulmakta.
Hayvancılık sektöründe iş kurmak veya işini büyütmek isteyenler için çeşitli destek ve kredi programları bulunmaktadır. Bu sektördeki kişilerin öncelikle kooperatifçiliği araştırması, internet üstünden satış yapabilme potansiyelini araştırması ve az da olsa kendi yemini kendisinin üretmesine dönük yöntemleri araştırması gerekmektedir. Bunların dışında diğer yatırımları için kredi ve desteklerden yararlanmaya dönük araştırma yapmaları da gereklidir.
Seçim aylarına girdiğimiz bugünlerde hükumet kanadında çok önemli açıklamalar mevcut. Özellikle çiftçilere ve tarım ile uğraşanlara, birçok konuda kesenin ağzı açılmış durumda. Binlerce TL değerinde karşılıksız yardımlar yapılacağı gibi hibe desteğinden yararlanma şartları da kolaylaştırılacak!
Hayvancılık Hibesi Verilecek Proje Konuları Nelerdir?
Bildiğiniz gibi hibe almak sanıldığı kadar kolay değildir. Tabi zorda olmamakla beraber hayvancılık işi ile uğraşan vatandaşlar, gereken şartları yerine getirdiğinde rahatlıkla hibe parası alabilir. Burada önem arz eden etkenlerden biri de hibe için bir proje sunmanız. Proje konularına özen göstererek rahatlıkla hibelerden yararlanabilirsiniz. Bu proje örneklerinin neleri kapsadığına bakarsak, aşağıdaki konulara bakmanızı öneriyoruz.
- Arıcılık kapsamında polen, arı sütü ve bal iş projeleri,
- İpek böceği yetiştiriciliği,
- Koyun ve keçi gibi küçükbaş yetiştiriciliği,
- Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği,
- Salma tavukçuluk kapsamında kanatlı hayvan yetiştiriciliği,
- Yem bitkisi üretme iş projeleri,
- Seracılık,
- Meyve bahçesi üretim iş projeleri,
- Kültür mantarı tesisleri,
- Tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilmesi ve işlenmesi,
Birinci yöntem, KOSGEB üstünden alınan desteklerdir. Şayet işi kuracak olan kişi kadınsa çok daha fazla oranda hibe ve destek bulunmaktadır. Erkeklerde ise geri ödeme oranı kadınlara göre biraz daha fazladır. Sıfırdan hayvancılık sektörüne girecekler için en ideal ve verimli çözüm KOSGEB üstünden sağlanabilmektedir. Hemen herkes hayvancılık için hibe konusunda net bilgilere sahip olmadığı gibi yardım talep edebilir.
“Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı” ile inşaat işlerinde kullanılacak malzemelerin alımı ile diğer makine ve ekipman alımlarına dönük destekler alınabilir. Bu destekten girişimciler faydalanabilirken, KOBİ’ler de faydalanabilmektedir. Sizlerde hayvancılık için hibe istiyorsanız buradaki bilgileri okumanızı öneriyoruz.
Hayvancılık Genel Müdürlüğü ise 2023 yılına dek Ocak, Şubat, Mart aylarında hibe programı açmakta olup Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz’de yapılan yatırımları desteklemektedir. Bu programda hayvan alımlarının, inşaat giderlerinin, çeşitli makine alımlarının yarısı hibe edilmektedir.
Genç Çiftçi Başvuru Tarihleri 2023
Başvurular 2023 yılına dek her yılın Ocak, Şubat ve Mart aylarında yapılacaktır ve başvuruların direkt ilgili bakanlığı il ya da ilçe müdürlüğüne yapılması gerekmektedir. Ayrıca başvuru yapılacak ayın öncesinde yayınlanan bakanlık kılavuzunun takip edilmesi ve orada değinilen evrakların eksiksiz tamamlanması gerekmektedir.
Bankalar harici nereden para bulabilirim
Genç çiftçi başvurusu onaylanıp, kuruldan geçen şahısların ödemeleri 2023 yıl sonuna kadar 250 bin TL hibe almakta. Ödemeler ise Ziraat bankası aracılığı ile yapılmakta. Şahısların TC numarasına göre belirli günlerde verilmesi planlanan çiftçi ödemeleri TL bazında verilmektedir. Ancak hibe parası alamayanlar veya başvurusu olumsuz yanıtlanan yine aynı banka üzerinden hayvancılık kredisi çekebilirsiniz. Uygun faiz oranları ve vade seçenekleri ile ihtiyaç kredisi başvurusu yaparak sizlere gereken nakit parayı bulabilirsiniz.
Özellikle önümüzdeki aylarda bu gibi hibe destekleri haberlerini sıklıkla göreceksiniz. Hem medyada hem de sanal ortamda hayal ettiğiniz iş için nereden nakit para bulurum telaşına kapılmadan, hızlıca para bulacaksınız. Yapmanız gereken hibe kredilerini sıkı sıkıya takip etmek ve sürekli olarak tarıma gidip konu hakkında ne zaman çıkacağını öğrenmek!